"Vanaf nu koffie zonder suiker"

Vanaf nu koffie zonder suiker 


Peter van Zwol (leefstijltraject van een jaar)

Ik heb al een tijd last van lichamelijke klachten en van vermoeidheid. Via mijn werkgever (Milieudienst Groningen) ben ik in contact gekomen met Groningen Vitaal. Hier volg ik nu een leefstijltraject, dat gefinancierd wordt door mijn werkgever. Tijdens het eerste kennismakingsgesprek heb ik Teun, de leefstijlcoach, verteld over mijn klachten. Ook hebben we samen gesproken over wat ik wel en niet zou willen doen om mijn leefstijl te veranderen. Teun gaf direct aan dat het traject geheel vrijwillig is. Hij pusht mij niet om dingen te doen of te laten. Dat vind ik wel zo prettig.

We hebben samen mijn eetpatroon en beweegpatroon bekeken. Hieruit bleek onder andere dat mijn ontbijt beter zou kunnen. Ik ben gewend om de dag te starten met een kop koffie met suiker en rond 11.00 uur eet ik een broodje. Op advies van Teun heb ik dit veranderd: sinds een paar weken start ik ’s ochtends eerder met een ontbijt (yoghurt met een zoetstof) en een kop koffie zonder suiker. Verder neem ik sinds kort elke dag een stuk fruit mee naar het werk, dat deed ik eerst nooit.
Ik draag een activity tracker, waardoor ik en mijn coach op de hoogte zijn van mijn beweegpatroon per dag. Ik heb nu maandelijks een gesprek met Teun. Daarnaast hebben we contact via WhatsApp en ik ontvang artikelen via de e-mail. Hoewel Teun me niet pusht om gezonder te eten, zorgen de gesprekken en zijn berichten er wel voor dat ik er veel bewuster mee omga.

Ik heb nu een paar gewoontes aangepast. Het lijken kleine veranderingen, maar ze brengen heel wat teweeg. Zo voel ik me een stuk minder vermoeid! En als ik weer even in een oude gewoonte terug val en een hele reep chocola eet voel ik toch wel verschil. Vaak weet ik wel dat iets niet gezond is, maar dankzij dit traject wordt ik me er veel bewuster van. En stap voor stap kom ik verder.