Laat werken niet de grote ziekmaker zijn!

De druk ligt hoog: deadlines, vergaderingen, afspraken en een torenhoge stapel in je inbox vullen je agenda. Werkend Nederland heeft het er maar druk mee. Het resultaat is dat wij internationaal koploper zijn in langdurig zitten op het werk. Dit draagt mede bij aan de feiten dat ruim 50% van de volwassenen kampt met overgewicht, 23% van de beroepsbevolking last heeft van RSI, ruim 40% van de beroepsbevolking rugklachten heeft en bijna 1 miljoen Nederlanders diabetes hebben. Het goede nieuws: door elk dagdeel een beweegblok van 10 a 15 minuten te integreren, kunnen we de nadelige gevolgen significant verminderen.

Zet gezondheid op nummer 1!

Iedereen wil wel gezond blijven, maar toch zetten we vaak andere prioriteiten op nummer 1. Als het op een gegeven moment minder goed gaat met de gezondheid, dan zijn we vaak te laat of duurt herstel erg lang. Als we weten dat we door twee keer 15 minuten extra wandelen enorme gezondheidswinst behalen, waarom doen we dat dan niet altijd? En waarom wordt wandelen/ bewegen niet op elke werkplek gestimuleerd en gefaciliteerd?

Uitzonderlijke effecten

Als medewerkers van een organisatie dagelijks voldoende bewegen, dan zijn de effecten enorm: denk aan vitalere werknemers en een lager ziekteverzuim. Daarnaast neemt  de productiviteit toe, men krijgt minder snel rugklachten of RSI. En bovendien maakt bewegen mensen gelukkiger, wat kan zorgen voor een positief imago van het bedrijf en minder personeelsverloop.

Economisch resultaat

Natuurlijk is de gezondheid van werknemers en de verbetering van de werksfeer de grootste winst. Daarnaast kan gezondheidsmanagement ook financieel voordeel bieden. Uit de resultaten van TNO enquête Arbeid blijkt dat het verzuim onder de non actieve werknemers 17% hoger ligt dan het verzuim bij actieve werknemers. Gemiddeld kunnen actieve medewerkers echter ook zorgen voor een daling van de ziektekosten van 3 tot 5%.

Deelnemen aan normale fysieke activiteiten is een van de meest belangrijke dingen die mensen van alle leeftijden kunnen doen om hun gezondheid te verbeteren en te behouden. Fysieke activiteiten versterken de botten en spieren, vermindert stress en depressie en maakt het makkelijker om een gezond lichaam te behouden of gewicht te verliezen. Ook mensen die geen gewicht hoeven te verliezen hebben profijt van normale dagelijkse fysieke activiteiten, bijvoorbeeld minder kans op een hoge bloeddruk, diabetes en kanker.

Elke dag actief

Zonder fysieke beweging wordt werk al snel een ziekmaker. Daarom pleit VitaalNed voor voldoende beweging tijdens elke werkdag. Maar hoe doe je dat? Dit kan door elke ochtend voor 12 uur een blokje te wandelen, misschien de lunchpauze wandelend te doen en tussen 14 en 17 uur nog een kort stuk te wandelen.