In de afgelopen 50 jaar hebben wij, de westerse mens bedoel ik daarmee, onszelf een bepaald avondritueel aangeleerd. Hoewel dit in het begin vrij sociaal was, is het tegenwoordig (eerst door de opkomst van de TV, daarna internet, vervolgens social media, Ipads, mobiele telefonie, enz.), een stuk individueler, maar ook inactiever geworden. Als we de hele dag hebben gewerkt, helaas meestal ook zittend, dan hebben we na het avondeten behoefte aan rust. Even chillen, even tijd voor onszelf. Maar is dat wel zo voor onszelf, of gooien we onze eigen ruiten in?

Waarom?

Langdurig zitten is een van de vijf primaire factoren die er aan bijdragen dat we sneller ziek worden en vroegtijdig overlijden. In de afgelopen vijftig jaar heeft teveel zitten, in combinatie met slechte voeding, ervoor gezorgd dat meer dan 50% van de bevolking nu overgewicht heeft, dat diabetes een epidemie wordt genoemd en dat de eerste generatie is geboren die een lagere levensverwachting heeft dan de ouders. Kijken we fysiologisch naar wat er gebeurt wanneer we langdurig zitten, dan wordt duidelijk waarom dit zo slecht is voor onze gezondheid. Zenuwgeleiding neemt af, zenuwbanen sterven letterlijk af en onze bloedsuiker neemt chronisch toe. Hierdoor neemt het risico op overgewicht, obesitas en diabetes toe. Vetten in de bloedbanen nemen toe, waardoor dichtslibbing van de bloedvaten op de loer ligt. De rug ontwikkelt zich in een ongezonde curve en spanningen in de nek en schouders nemen toe. Ook afvalproducten kunnen het lijf veel moeilijker verlaten en zo gaat het nog wel even door.

Wat?

Vaak denken we, dat we om goed te bewegen, een uur lang moeten sporten, ons helemaal in het zweet moeten werken en daar dan zeker anderhalf tot twee uur mee kwijt zijn. Nou draagt dat uiteraard positief bij aan een hogere vitaliteit en gezondheid, maar bewegen gaat ook over een blokje om. Zitten we langer dan dertig minuten, dan beginnen de nadelen te spelen. Langer dan twee uur aaneengesloten zitten is serieus af te raden en brengt ook vaak onherstelbare schade toe aan ons lichaam. Het gaat er dus ook om even tussendoor de benen te strekken en een stukje van tien tot vijftien minuten te wandelen. Door elk dagdeel, ook ’s avonds na zes uur, minimaal 20 tot 30 minuten te bewegen, houden we overgewicht en diabetes op afstand of kunnen we dit, als we het al hebben, op een gezonde manier verminderen.

Hoe?

Wat is je gebruikelijke routine in de avonduren? Wat doe je normaal naar het avondeten? Is het gebruikelijk dat je met z’n allen op de bank ploft, gaat de tv aan, duikt iedereen in zijn eigen I-pad, game console of online spelletje? Of wordt de hond even een paar minuten uitgelaten? Neem hierin mee dat je, om je gezondheid goed te onderhouden, liefst minimaal tien minuten per dagdeel mag bewegen en bij voorkeur twintig à dertig minuten. Misschien is jouw ideale tijdstip meteen na het avondmaal. Even een blokje wandelen of fietsen gedurende 30 minuten. Of misschien ontspan je liever even na het eten en vindt je het plezieriger om rond acht uur een blokje om te doen? Bouw gerust aan een ritueel in je avondpatroon waarin een of twee beweegmomenten zitten van minimaal 10 minuten en waarbij je ook regelmatig even uit de bank of stoel komt gedurende de avond. Je lijf zal je dankbaar zijn.