Wat?

Het is wetenschappelijk al keer op keer bewezen: dagelijks bewegen en minder langdurig zitten is gezond en vermindert de kans op veel gezondheidsrisico’s significant. Het is tijd voor actie zodat veel meer mensen kunnen genieten van de voordelen van dit ‘supermedicijn’. Bedrijven, zorginstellingen, verenigingen en onderwijsinstellingen kunnen het roer omgooien door dagelijks bewegen mogelijk te maken en te ondersteunen. Samen zorgen we dat bewegen een prioriteit wordt.

De 21/7 leefstijlswitch roept op om 21 keer per week te bewegen, ofwel 3 keer per dag. Al start je maar met 5 minuten per keer. Je zet hiermee, 3 keer per dag, je vetstofwisseling aan, wat de kans op overgewicht en diabetes serieus vermindert.

Hoe?

Wil jij je lijf gezonder houden en daar een leven lang voordeel van hebben? Wacht dan geen dag langer, maar start meteen met jouw 21/7 leefstijlswitch. Beweeg elke ochtend voor 12 uur minimaal 5, maar bij voorkeur 15 tot 20 minuten, zeker als je wilt afvallen. ’s Middags tussen 12 en 18 uur ook een blokje om en dan nog eens een blokje in de avond, na 18 uur. Dat bloekje mag ook een sportmoment zijn (liefst 2 tot 3 keer per week) of spierversterkende training (liefst ook 2 tot 3 per week). Sporten en spieren trainen kan je wellicht combineren.

Leg de lat niet te hoog! Begin eerst met een tijdsduur die je vol kan houden en die ook in je tijdrooster past. Start wel meteen 3 keer per dag en probeer je activiteiten samen met iemand te doen. Dat is leuker en vergroot de kans dat je het blijft doen.

Waarom?

Bewezen is dat wandelen en fietsen een gunstig effect hebben op het risico op vroegtijdig overlijden. Bewegen heeft daarnaast een gunstig effect op verkleinen van het risico op hart- en vaatziekten, verkleint het risico op diabetes, heeft een positief effect op causale risicofactoren voor chronische aandoeningen zoals hoge bloeddruk en cholesterol, hart- en vaatziekten, gewicht en insulinegevoeligheid voor diabetes het vermindert de cognitieve achteruitgang door dementie, depressieve symptomen en fracturen en het vermindert het risico op kanker, COPD en artrose. En dat door elke dag een paar keer je jas aan te trekken en even te gaan wandelen of fietsen. Bizar toch dat dat nog niet iedereen dit doet? Dat komt omdat we het gewoonweg niet allemaal meegekregen hebben en deze informatie nog maar sinds 2017 gepubliceerd is. In dit overzicht zijn de gezondheidsvoordelen van sporten en spiertraining nog niet eens meegenomen.