Meer plantaardige en minder dierlijke voedingspatronen hebben positieve gezondheidseffecten. De commissie van de Gezondheidsraad concludeert dat overtuigend is aangetoond dat het eten van groente en fruit het risico op coronaire hartziekten en beroerte verlaagt. Verder sluit het gunstige effect van groente en fruit op de bloeddruk aan op het lagere risico op beroerte. Consumptie van fruit hangt bovendien samen met een lager risico op diabetes, darmkanker en longkanker. Fruit levert ook weinig calorieën en veel voedingsstoffen.
Gedroogd fruit heeft een gunstig effect op het cholesterol in het lichaam, dankzij de antioxidanten, die het goede cholesterol (HDL) beschermen en een ontstekingsremmende werking hebben.
Wat valt er onder Fruit?
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht heeft eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Sommige vruchten worden ook tot de groente gerekend, zoals tomaat, paprika, aubergine en komkommer. Er bestaan veel fruitsoorten en fruit kan als volgt worden ingedeeld;- Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien en druiven;
- Steenvruchten,zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines;
- Pitfruit,zoals appels en peren;
- Citrusfruit,zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen;
- Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi’s en ananassen.