Meer plantaardige en minder dierlijke voedingspatronen hebben positieve gezondheidseffecten. De commissie van de Gezondheidsraad concludeert dat overtuigend is aangetoond dat het eten van groente en fruit het risico op coronaire hartziekten en beroerte verlaagt. Verder sluit het gunstige effect van groente en fruit op de bloeddruk aan op het lagere risico op beroerte. Consumptie van fruit hangt bovendien samen met een lager risico op diabetes, darmkanker en longkanker. Fruit levert ook weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Gedroogd fruit heeft een gunstig effect op het cholesterol in het lichaam, dankzij de antioxidanten, die het goede cholesterol (HDL) beschermen en een ontstekingsremmende werking hebben.

Wat valt er onder Fruit?

Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht heeft eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Sommige vruchten worden ook tot de groente gerekend, zoals tomaat, paprika, aubergine en komkommer. Er bestaan veel fruitsoorten en fruit kan als volgt worden ingedeeld;
  • Zacht fruit, zoals bessen, aardbeien en druiven;
  • Steenvruchten,zoals kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines;
  • Pitfruit,zoals appels en peren;
  • Citrusfruit,zoals sinaasappels, citroenen en mandarijnen;
  • Ander exotisch fruit, zoals bananen, kiwi’s en ananassen.
Onder fruit valt naast vers fruit ook gedroogd en ingeblikt fruit.

Hoe krijg ik meer Fruit binnen?

Nederlanders eten gemiddeld zo’n 90 gram (mannen) tot 120 gram (vrouwen) fruit per dag. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap. Dit bevat namelijk vaak minder voedingsstoffen en niet alle goede bestanddelen van fruit. Nederlanders eten het liefst appels, sinaasappels, bananen en mandarijnen. Aardbeien, kiwi’s en druiven nemen in populariteit toe. Gedroogde vruchten (pruimen, vijgen, abrikozen, druiven, bananen, dadels) zijn gezonde vervangers voor snoep. Door het drogen verdwijnt helaas wel alle vitamine C uit het fruit. Maar er zitten nog genoeg voedingsstoffen in om gedroogd fruit gezond te kunnen noemen. Het is rijk van vitamine B1, vitamine B6, foliumzuur, ijzer, magnesium, koper en kalium. Daarbij zijn veel gedroogde vruchten, zoals vijgen, pruimen en abrikozen, rijk aan voedingsvezels. Je kunt het gedroogde fruit overal eten: tijdens werk, in de auto en op de bank voor de televisie. In een bakje magere yoghurt zijn gedroogde vruchtjes ook heerlijk.