Wat?

Rauwkost is een aanduiding voor hoofdzakelijk rauwe groenten.
Groenten die als rauwkost aangemerkt worden en in rauwkostsalades verwerkt kunnen worden zijn onder meer: andijvie, bleekselderij, bloemkool, champignons, courgette, komkommer, paprika, radijs, rodekool, rucola, sla, spinazie, tomaat, ui, witlof, wittekool, wortel en koolrabi.

Waarom?

Een verschuiving in de richting van een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon is bevorderlijk voor de gezondheid, zo adviseert de nieuwe voedingsrichtlijn van de Gezondheidsraad. Meer rauwkost eten geeft ons meer energie, heeft een natuurlijk zuiverend effect op ons lichaam, zorgt ervoor dat er meer enzymen beschikbaar zijn om voedsel om te zetten in de bouwstoffen die we nodig hebben, is een goede manier om af te vallen en levert over het algemeen meer antioxidanten.

De commissie van de Gezondheidsraad concludeert dat overtuigend is aangetoond dat het eten van groente, waaronder ook rauwkost, het risico op coronaire hartziekten en beroerte verlaagt. Het eten van rauwkost heeft een positief effect op de bloeddruk, diabetes en bepaalde soorten van kanker waaronder darmkanker en longkanker.

Hoe?

Het advies luidt: Eet dagelijks ten minste 200 gram groente/rauwkost.
Rauwkost wordt vaak gegeten als salade, maar kan ook dienstdoen als garnering, worden gebruikt in belegde broodjes en als tussendoortje. Je kun je dagelijkse portie rauwkost gemakkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en gewoon bij het avondeten.

Raw-foodisme is een voedingspatroon van grotendeels ongekookt en onbewerkt voedsel, het zogenoemde raw food. Het kan gaan om rauwe groenten, maar ook rauwe melk, onbewerkte vis (sashimi) en vlees (carpaccio). Het Voedingscentrum raadt een dergelijke voeding af. Een rauw dieet kan namelijk leiden tot ondervoeding en tekorten. Dit voedingspatroon biedt relatief kleine hoeveelheden voedsel aan – vooral rauwe groente. Daardoor is het moeilijk om een volwaardige maaltijd binnen te krijgen en kan ondergewicht ontstaan. Met deze voeding is het moeilijk om voldoende ijzer, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnen te krijgen. Onder raw-foodisten komt meer tandbederf voor en een ontregelde menstruele cyclus bij vrouwen en een groeiachterstand bij kinderen.