Over ons

Stop met het stimuleren van sporten !

 

Vitaliteit en gezondheid zijn termen die vaak direct worden geassocieerd met sporten. Onterecht zegt Marco Peters, directeur VitaalNed. “Je gezond voelen behelst veel meer dan sporten alleen. De rol van sport wordt daarin nogal eens overschat.” Het doorbreken van een ongezond levenspatroon is veelal de sleutel naar duurzaam succes. Maar het afleren van gewoontes is het moeilijkste wat er is. Daarom wordt er in de vitaliteitstrajecten van VitaalNed samengewerkt met fysiotherapeuten, psychologen en indien nodig ook schuldhulpverleners.

“De fiets pakken in plaats van de auto, of hulp krijgen bij het verminderen van stressfactoren heeft een hogere prioriteit dan 3 keer in de week naar de sportschool gaan.”

Ontstaan VitaalNed

Marco is naast zijn functie bij VitaalNed ook directeur van Plaza Sportiva. De sportschool gevestigd in de Euroborg, heeft ruim 2200 leden. Zijn ambitie is om 20.000 Groningers vitaler te laten leven. Door de jaren heen heeft hij ervaren dat hij dit niet kan verwezenlijken met een sportschool. “Iemand kan veel sporten, maar als diegene daarnaast een ongezonde leefstijl heeft, zal het weinig invloed hebben op de gezondheid.” Met dit in zijn achterhoofd is hij in 2016 samen met Ayhan Tatlicioglu VitaalNed gestart. Ayhan is klinisch psycholoog en directeur van INTER-PSY, een GGZ-instelling met 10 vestigingen en meer dan 250 medewerkers.

“Wanneer iemand 3 keer in de week naar de sportschool gaat, beïnvloeden we 3% van iemand z’n tijd. Hier wordt het verschil dus niet gemaakt.”

Positieve gezondheid!

Het uitgangspunt van VitaalNed is het concept Positieve Gezondheid. Deze visie gaat uit van zes domeinen die van invloed zijn op de gezondheid. Deze uitgangspunten worden als middel gebruikt om bewustzijn te creëren via kennis en tools om de regie te voeren over je eigen gezondheid. De kracht van VitaalNed ligt bij de breed georiënteerde Leefstijlcoaches die in staat zijn om een traject op maat te begeleiden.

Wat doet de leefstijlcoach?

De leefstijlcoaches van VitaalNed zijn breed georiënteerde professionals die begeleiding bieden bij gezondheid- en welzijnsvraagstukken. Ons doel is dat iedereen een leven kan leiden waar hij of zij zich goed bij voelt. Leefstijlcoaching is maatwerk en daarom is het belangrijk om elkaar goed te leren kennen. Onze leefstijlcoaches werken vanuit de gedachte van Positieve Gezondheid waarbij de focus ligt op het vermogen van mensen om zich aan te passen en eigen regie te voeren in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven (Machteld Huber, 2012).

“Iedereen heeft een haakje dat leidt tot een betere ervaren kwaliteit van leven. Een goede coach vindt en benut dat haakje.”

Maatwerk

Een vitaliteitsprogramma duurt 24 maanden en wordt gevolgd via groepsbijeenkomsten en individuele gesprekken. Samen met de coach wordt een programma op maat gemaakt en uitgevoerd. Uniek aan de VitaalNed-trajecten is dat aan zowel gedragsverandering, beweging, voeding, slapen, ontspanning, timemanagement en terugvalpreventie evenveel tijd wordt geschonken. Veel meer en breder dus dan sporten!   

Werkwijze

Onze werkwijze is gebaseerd op het model Positieve Gezondheid van Machteld Huber. Binnen dit model wordt met een brede blik naar gezondheid en welbevinden gekeken. Gezondheid wordt niet meer gezien als een statische conditie, maar als het dynamische vermogen van mensen om zich met veerkracht aan te passen, en zelf regie te voeren over hun welzijn. Meer informatie over het model Positieve Gezondheid is te vinden op https://ipositivehealth.com/

VitaalNed maakt tevens gebruik van de beweegrichtlijn van de World Health Organization en de Richtlijnen Goede Voeding 2015 van de Gezondheidsraad.

Maatwerk
Wij gaan graag met u of uw werkgever in gesprek om te verkennen wat we voor u kunnen betekenen. Het programma van VitaalNed kan geheel worden afgestemd op uw situatie, samen werken wij toe naar een gezondere leefstijl!

Contact

Wilt u meer informatie over onze diensten? Neem dan contact met ons op.

Contact homepage

Telefoon: 050-205 3078
E-mail: info@vitaalned.nl