Waarom?

De laatste jaren is wel duidelijk geworden dat bewegen misschien wel het meest belangrijke gezondheidsmiddel is. Bewegen heeft een preventief effect op de meeste chronische ziekten, maar vermindert ook de risico’s op blessures, we slapen er beter van, we kunnen bete met stressvolle situaties omgaan, krijgen er sterkere botten door en zo gaat de lijst van voordelen nog even verder. Relatief nieuw is de research die aantoont dat langdurig zitten een negatief effect heeft op onze gezondheid, zelfs als we in de avond een uurtje sporten. Langer dan een half uur zitten heeft al nadelen we zitten we langer dan 2 uur dan is het nadelige effect onomkeerbaar. Dagelijks bewegen is dus cruciaal voor een goede gezondheid en de preventie van ziekten.

Wat?

Denken we aan bewegen, dan denken we vaak aan sporten. Dat is ook goed en nodig, maar bij bewegen gaat het meer om het tussendoor bewegen, onder meer om dat langdurige zitten te voorkomen. Recreatief bewegen dus en de richtlijn van de World Health Organization daarvoor is elk dagdeel minimaal 10 minuten, maar bij voorkeur 20 minuten.

Hoe?

We hebben het natuurlijk allemaal druk, vaak te druk om even de jas aan te trekken voor een blokje om. Toch is dat blokje om je dagelijkse leefstijl ‘medicijn’ waardoor je langer en op een hogere kwaliteit zult leven. Ideaal is om de dag, na het ontbijt, te starten met een blokje om van 10 minuten. Dan breng je ook meteen de stofwisseling op gang. Moet je lang met de auto, stop dan af en toe op een parkeerplaats om er een korte wandeling te maken. Neem je de trein, gebruik het perron dan als wandelbaan. Op je werk, vroeger ging men even naar buiten voor een sigaretje, nu kan dat vervangen worden door een blokje wandelen. Er gaan beslist enkele collega’s met je mee. Neem een lunch mee die je tijdens de lunchwandeling kun eten. Gaat de mobiele telefoon, sta dan meteen op en begin te lopen. Wil je iets aan een collega vertellen stuur dan geen mailtje maar loop er even naar toe. De uitdaging is om ons inactieve leven om te turnen naar een actieve leefstijl. Grijp elke kans om even te bewegen, liefst buiten, maar desnoods binnen. Streef ernaar om elke ochtend 20 minuten te bewegen en elke middag voor 18.00 uur ook 20 minuten, eventueel in blokjes van 10 minuten.