Leidinggevenden zijn zich niet altijd bewust van de impact die zij hebben op het privéleven van hun medewerkers en verwachten dat er ook buiten werktijd nog tijd besteed wordt aan werkzaamheden. Snel nog even een mailtje voor je naar huis gaat, een belletje in het weekend of tijdens het ontbijt al bezig met je agenda en de to do lijst die op je staat te wachten. Het lijkt onschuldig, maar de impact is groter dan we vaak denken. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Zilvereren Kruis. Bijna de helft van de medewerkers ondervindt de uitwerking van overwerk in hun privéleven. Het onderzoek toont ook dat leidinggevenden denken hun medewerkers goed te begeleiden bij het balanceren tussen werk en de thuissituatie. Toch ervaren medewerkers deze hulp in veel mindere mate.

Negatief invloed overwerken thuis

De drukt ligt hoog, deadlines, vergaderingen, afspraken en een torenhoge stapel ‘nog te doen’ en ‘nog te lezen’. Een groot deel van de medewerkers gaat door overwerken ook nog eens ongezonder leven. Hierdoor sporten ze minder, eten ze ongezonder en slapen ze slechter. Nederland is internationaal koploper in het langdurig zitten op het werk. Dit draagt ook bij aan de feiten dat ruim 50% van de volwassenen overgewicht heeft, 23% van de beroepsbevolking last heeft van RSI, ruim 40% van de beroepsbevolking rugklachten heeft en bijna 1 miljoen Nederlanders diabetes.

Overwerken heeft ook een negatief impact op medewerkers hun sociale leven. De relatie met hun partner en omgeving verslechtert. 39% van de medewerkers voelt zich zelfs wel eens schuldig richting zijn of haar partner en directe omgeving als er vanwege werk minder tijd voor hen overblijft. Het schuldgevoel richting kinderen wordt nog breder gedeeld (44%). Vier op de tien medewerkers wordt veel sneller boos op de kinderen door (over)werk en ruim een kwart van hen heeft zelfs het gevoel tekort te schieten als ouder.

Is overwerken normaal?

Overwerken schijnt te horen bij de bedrijfscultuur, één op de drie medewerkers vind dit juist erg normaal. De Nederlandse medewerker werkt gemiddeld 3 uur over. Ook voor leidinggevenden is het ‘normaal’ om over te werken met dezelfde redenen. Zij doen dit dan ook ruim twee keer zoveel dan hun medewerkers met gemiddeld 6,5 uur in de week. Het gaat zelfs zo ver dat ruimt de helft van de leidinggevenden denkt hierdoor het goede voorbeeld te geven als het gaat om de werk-privé balans.

Het economisch resultaat van overwerken

Burn-out is niet voor niets beroepsziekte nummer 1. Veel organisaties denken bij vitaliteit en verzuim al snel aan inzet van curatieve gezondheidsprogramma’s. Terwijl juist op het gebied van preventie nog zoveel gezondheidswinst valt te behalen. Door vitale werknemers heeft een organisatie een lager ziekteverzuim, minder ongevallen en een toegenomen productiviteit. Daarnaast leert een werknemers beter zijn/haar eigen gezondheid te managen, voelt zich fitter en gezonder en is alerter op de werkvloer.

Natuurlijk is de gezondheid van de werknemers en de verbetering van de werksfeer de grootste winst, het is echter niet onbelangrijk dat Gezondheidsmanagement het bedrijf ook een financieel voordeel biedt. Gemiddeld kunnen vitale medewerkers echter ook zorgen voor een daling van de ziektekosten van 3 tot 5%. In de TNO enquête Arbeid wordt gepubliceerd dat het verzuim onder de non actieve werknemers 17% hoger ligt dan het verzuim bij actieve werknemers.

Ben je je als leidinggevende bewust van je voorbeeldfunctie? Of is je organisatie op zoek naar meer informatie over vitaliteit. Vul dan ons contact formulier in voor een vrijblijvend gesprek.