In den beginne was er alleen maar water om te drinken. Ons lichaam bestaat voor 70% uit water en dus hebben we ook veel water nodig, 1,5 tot 2 liter per dag. Door de tijd zijn wij mensen andere dranken gaan maken, veel dranken. Bieren, wijnen, sterke dranken, frisdranken, energiedranken, yoghurtdranken en ga zo maar door. Pas de laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten op ons lichaam van de suikers die veel dranken (en veel voedingsmiddelen) bevatten.

WAAROM GEEN SUIKERHOUDENDE DRANKEN?
De commissie van de Gezondheidsraad concludeert dat overtuigend is aangetoond dat de consumptie van suiker en suikerhoudende producten het risico op diabetes doet toenemen en het lichaamsgewicht verhoogt. Consumptie van een à twee glazen suikerhoudende dranken leidt al tot een verhoogd risico.

WAT?
Dagelijkse consumptie van een à twee glazen suikerhoudende dranken leidt al tot een verhoogd risico op diabetes. Goede alternatieven zijn (zwarte, groene en kruiden) thee, gefilterde koffie (zonder suiker) én water. Omdat water geen overtollige energie of ongunstige stoffen bevat, is water een ideaal alternatief voor suikerhoudende dranken. Ook is overtuigend aangetoond dat de consumptie van thee het risico op beroerte, diabetes en hoge bloeddruk verlaagt. Groene thee is afkomstig van de theeplant, maar heeft in tegenstelling tot zwarte thee geen oxidatieproces ondergaan waardoor er nog meer gezonde antioxidanten in zitten.

HOE?
Het advies is 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken en minimaal drie koppen groene of vijf koppen zwarte thee per dag. Beperk het gebruik van koffie tot maximaal 2 koppen per dag.
Drink zo min mogelijk, alleen bij hoge uitzondering, of beter helemaal geen suikerhoudende dranken.

TIP
Doe je lijf en gezondheid dus een groot plezier:
Drink met name water en groene thee en drink jezelf naar een betere gezondheid!