Vanuit de World Health Organization wordt ons de beweeg- en preventie richtlijn, de Schijf van 3, aangereikt. Toepassing van de Schijf van 3 vermindert niet alleen significant de kans op overgewicht en diabetes, maar het risico op chronische aandoeningen ├╝berhaupt kan met 40 tot 70% dalen. Met recht dus dat bewegen het ultieme preventiemedicijn wordt genoemd.

Wat?

Het eerste onderdeel is recreatief bewegen, elk dagdeel 10 minuten wandelen of fietsen bijvoorbeeld, het tweede onderdeel is spiertraining, minimaal 2 keer per week 8 tot 10 spierversterkende oefeningen met bijvoorbeeld pilates, gymnastiek, fitness, bootcamp, calisthenics, enz. Het derde onderdeel is sportief bewegen, ofwel, uithoudingsvermogenstraining. De richtlijn is minimaal 2 keer per week gedurende 20 minuten.

Waarom?

Uithoudingsvermogen heeft eigen specifieke gezondheidsvoordelen, welke niet door de andere beweegvormen worden behaald. Zo verbetert deze training de capaciteit van het lichaam om zuurstof op te nemen. Dat is van grote meerwaarde omdat zuurstofgebrek een oorzaak van verschillende ziekten kan zijn. Door de hogere zuurstofcapaciteit is het lichaam ook veel beter in staat overmatige vetten te verbruiken, dus is deze training ook belangrijk in een afslankprogramma.

Door uithoudingsvermogenstraining versterken we de gezondheid van hart-en bloedvaten en ons longsysteem, cruciale organen om onze vitaliteit te ondersteunen.

Hoe?

Voorbeelden van uithoudingsvermogenstraining zijn joggen, cardio fitness, voetbal, tennis, wielrennen, mountainbiken, eigenlijk alle sporten waarbij je de conditie uitdaagt, sneller gaat ademen en waarvan je begint te zweten.

Start met 2 minuten

Vaak wordt gedacht dat, wil je effectief gaan sporten, je een uur of anderhalf uur aan de slag moet. Dat is gelukkig niet het geval. Als je nooit conditietraining doet, dan is een regelmatige versnelling maken tijdens het wandelen van 1 minuut al een meerwaarde. Mensen die starten zijn meestal verbaasd over hoe snel het lichaam vooruitgaat in conditie en vooral welk gevoel het sporten geeft. Kies de activiteit die je leuk vindt en werk toe naar minimaal 20 minuten training van het uithoudingsvermogen, 2 keer per week, maar als je kan, doe dan gerust 40 tot 60 minuten.